FőoldalFriss közlemények

Tájékoztatás az adrenalin hatóanyagot tartalmazó autoinjektoros gyógyszerkészítmények társadalombiztosítási támogatásáról

(2022.06.22.)

Az egészségügyi kormányzat előszőr az indikációs pont kihirdetésével megteremtette annak lehetőségét, hogy amennyiben egy gyártó a hatályos jogszabályoknak megfelelő kérelmet nyújt be, akkor az anaphilaxiás sokk akut kezelésére szolgáló készítményekhez a betegek támogatással férjenek hozzá, majd ezt követően kerülhetett sor a készítmények a NEAK által támogatott listában történő közzétételre.

 

http://neak.gov.hu/pupha

 

A korábban egyedi betegkérelem alapján a NEAK által támogatott készítményt fogalmazó gyártó magyarországi képviselete 2022. első negyedévében nyújtotta be a befogadási kérelmét  az Epipen valamint Epipen junior készítményekre.

A készítményeket a betegek július 1-jétől 70 %-s, illetve az  igazolt allergiával rendelkező betegek kiemelt támogatással válthatják ki a patikákban.

 

Július 1-jétől az emelt 70%-s támogatás mellett a beteg által fizetendő térítési díj: 5080 Ft. Akiknek korábban már volt súlyos allergiás reakciójuk, kiemelt támogatással – 300 Ft.-s áron- kaphatják meg az életmentő injekciós tollakat.

 

Kiemelt fontosságú, hogy az érintett személyek megfelelő oktatást kapjanak kezelőorvosuktól a készítmények alkalmazásával kapcsolatosan, és hogy az érintettek felismerjék az anaphilaxiás reakció jellemző tüneteit.

 

2022.06.22

 

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő”