284px-Coat_of_Arms_of_Hungary_svg

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

közleménye

A hiteles és tényszerű tájékoztatás érdekében felhívjuk a sajtó figyelmét, hogy a médiában megjelentekkel ellentétben az endometriózis műtétre legfeljebb 2 hónap a várakozási idő. Ugyancsak nem felel meg a valóságnak az a tájékoztatás, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben endometriózis miatt. A beavatkozások finanszírozására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot és endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is jelentős mértékben, vagy akár 100%-ban támogatja a társadalombiztosító. Ha egy beteg a fentiektől eltérő tájékoztatást kap, javasoljuk, hogy forduljon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, ahol kivizsgálják a konkrét esetet.

A hatályos várólista vezetési szabályok alapján az endometriózis műtétei nem tartoznak kötelező nyilvántartásra elrendelt várólisták körébe, arra vonatkozóan az intézményeknek csak akkor kell a várólistát megnyitniuk, amennyiben kapacitáshiány miatt a várakozók száma meghaladja a 60 napot. Intézményi bejelentésre két olyan várólista került megnyitásra, amely tartalmaz endometriózis miatt végzett műtéti beavatkozásokat:

Nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozások, nem malignus folyamatokban,

A bélrendszer nagyobb műtétei laparoszkóppal, nem malignus folyamatokban.

Jelenleg 4 intézmény rendelkezik hivatalos várólistával Nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozások, nem malignus folyamatokban, amelyeken azonban jelenleg mindössze egy eset várakozik endometriózis miatt („tervezett várakozási idő 62 nap”).

A bélrendszer nagyobb műtétei laparoszkóppal, nem malignus folyamatokban várólistát aktuálisan egyetlen intézet sem vezeti. 2017-ben endometriózis diagnózis miatt több mint 900 laparoszkópos műtétet végeztek el.

Az endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is támogatja a biztosító. Ezek elsősorban azok a készítmények, melyek jelentős kiadást jelentenének az adott betegségben szenvedő nőknek. Az ún. GnRH-analógokat ezen diagnózis esetén 100 %-ban támogatja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, mely készítmények bruttó ára dobozonként 20-30 ezer Ft. 2011. óta támogatott az innovatívnak mondható danogest hatóanyagú készítmény is.

A kormány prioritásként kezeli a várólisták csökkentését, ezért 2010-től kezdődően több alkalommal fordított erre többletkeretet, összesen közel 20 milliárd forint összegben. Ehhez jön az idei évre biztosított további 5 milliárd forintos forrás.

A rendszer bevezetésének eredményeképpen elmondható, hogy a várólistán levő betegek száma a 2012. évi 70 ezerről 2017 decemberére közel 60%-kal csökkent. Ezzel párhuzamosan a várakozási idő az összes várólistát figyelembe véve 5 év alatt 61 napról 40 napra csökkent, miközben az ellátott betegek száma nőtt. A kormány intézkedéseinek köszönhetően elmondható, hogy ma Magyarországon az egyik legrövidebb a várakozási idő az OECD országok között.

Amennyiben az ellátással kapcsolatosan panasza merülne fel, kérjük, forduljon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz a konkrét eset kivizsgálása érdekében.

Budapest, 2018. január 8.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő