A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) minden érintett, endometriózis miatt műtétre várakozó beteget ezúton is tájékoztat arról, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel a lehető leghamarabbi ellátásukon dolgozik.

A NEAK - egyeztetve az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságával, valamint a Semmelweis Egyetem vezetőivel -, a várólista-csökkentési program finanszírozási keretének terhére biztosítja a szükséges többletforrást a jelenleg regisztrált betegek ellátására, annak érdekében, hogy az ellátás a megszervezhető legkorábbi időn belül megtörténhessen.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tételes tájékoztatást kért a Semmelweis Egyetemtől annak érdekében, hogy a helyzetet felmérje, a szükséges intézkedéseket megtegye.

A NEAK felhívta az intézmény figyelmét, hogy a várólista-vezetési kötelezettséget a törvényi és rendeleti szabályozás a kórházak számára kötelezően előírja.

A Semmelweis Egyetem a regisztrációt elvégezte, az intézmény tájékoztatása szerint azok a betegek, akiknek hosszú várakozási idővel jelölték ki az ellátás időpontját, egyetlen orvos betegei közül kerültek ki. Az egyetem intézkedett az ellátók körének bővítéséről, valamint elkezdte a közvetlen kapcsolatfelvételt a várakozó betegekkel az ellátás megszervezése érdekében.

A várólista vezetése azért fontos, hogy a NEAK tisztában legyen azzal, hogy a betegellátás mely területein szükséges beavatkozni annak érdekében, hogy a betegek mielőbbi, transzparens ellátása megtörténhessen.

A kormány prioritásként kezeli a várólisták csökkentését, ezért 2010 óta több alkalommal fordított erre többletkeretet, összesen közel 20 milliárd forint összegben. Ehhez jön az idei évre biztosított további 5 milliárd forintos forrás.

Budapest, 2018. január 23.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő