Egyetlen jogszabály-módosító javaslat sem készült arra vonatkozóan, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az uniós rendelkezések betartása érdekében tett javaslatot arra, hogy akik a Magyarországon kiadott EU kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást, fizessenek érte.

Téves, félrevezető, és az ellátásra szoruló betegeket minden indok nélkül riogató az a cikk, amely a mai Népszavában jelent meg. Azokra a magyar biztosítottakra vonatkozó szabályozás nem változik, akik érvényes TAJ számmal (amely lehet zöld és piros lámpa) vesznek igénybe magyar közfinanszírozott szolgáltatónál ellátást, ők ezt továbbra is térítésmentesen vehetik igénybe.

Nem változik és rosszhiszemű az-az állítás is, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkezőknek ki kellene fizetni a tervezet szerint az ellátás költségeit. Erre vonatkozóan a Népszava állításával szemben egyetlen jogszabály módosító javaslat sem készült. A jogszabály tervezet azokra a más ország biztosítási rendszeréhez tartozó, korábban magyar biztosítottakra vonatkozóan tartalmaz pontosító rendelkezést, akik Magyarországon kiadott EU kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást. Ezt a kormány által még nem tárgyalt és nem elfogadott javaslatot az uniós rendelkezések betartása érdekében javasolta a NEAK.

Budapest, 2018.10.22.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő