Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

Tisztelt Látogatónk!

Ha az Ön böngészője nem nyitja meg az oldalt, akkor törölnie kell a böngészőben az ideiglenesen letöltött fájlokat és előzményeket.

Amennyiben továbbra sem éri el a kért tartalmat, akkor a következő lehetőségek fordulhatnak elő.

A kért oldal nem található meg, vagy már eltávolították.

Amennyiben a címsorban adta meg az oldal címét, ellenőrizze, hogy helyesen írta-e be azt!

Ha hivatkozásra kattintva jutott az oldalra, elképzelhető, hogy hálózati hiba miatt nem jelent meg, szerkesztés alatt áll, esetleg hibás volt vagy megváltozott a hivatkozás.

Az oldal 10 másodperc múlva automatikusan átirányitja Önt a főoldalunkra.

2017 © Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő .
Minden jog fenntartva.

HTTP/1.1 200 OK Server: Apache-Coyote/1.1 Set-Cookie: JSESSIONID=1BECE3567B61289134E98F14F4713348; Path=/; HttpOnly X-Dokk-PortalId: -unknown- Expires: Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate,post-check=0, pre-check=0 Pragma: no-cache Connection: close Content-Type: text/html;charset=utf-8 Date: Mon, 23 Apr 2018 17:22:07 GMT Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő - Ellátás Bulgáriában

Ellátás Bulgáriában

Hol lehet információkhoz jutni?

A bolgár Nemzeti Egészségbiztosítási Pénztárnak (1, Krichim Str. 1407 Sofia Bulgaria; tel: ++359/2/9659130; www.nhif.bg) 28 területi szerve működik, ezek szolgálnak Információval az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatban.

 

Elutazás előtt

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása szükséges bármely kormányhivatalnál.

 

Egészségügyi ellátás

Az ellátás a bolgár egészségbiztosítóval szerződésben álló szolgáltatóknál vehető igénybe az Európai Egészségbiztosítási Kártyával. Ezen szolgáltatók elérhetőségeiről a helyileg illetékes egészségbiztosítók tudnak részletesebb felvilágosítást adni. Javasolt fénymásolatot is magunknál tartani a Kártyáról. Sürgősségi esetben a 150 telefonszámot kell felhívni. Szakorvosi vizsgálatra háziorvosi beutalóval kerül sor. A beutaló harminc napig érvényes.

Oxigénterápia és hemodialízis esetén előzetes egyeztetés szükséges a bolgár szolgáltatóval. 

Orvosi kezelés

2,90 BGN vizsgálatonként

Laborvizsgálat

2,90 BGN

Fogorvosi kezelés

2,90 BGN vizsgálatonként

Egyes szolgáltatásokat azonban teljes mértékében a betegnek kell fizetnie.

Gyógyszerek

A gyógyszertől függően részleges vagy teljes önrészfizetési kötelezettség áll fenn.

Kórházi kezelés

5,80 BGN naponta (legfeljebb 10 napra évenként)

Bizonyos személyek, mint például a 18. életévüket be nem töltött gyerekek vagy a terhes nők mentesülnek a fizetési kötelezettség alól.

 

Költségtérítés a Kártya nélkül igénybe vett ellátás esetén

Amennyiben a betegnek nem volt Kártyája és az ellátás költségeit saját terhére kellett, hogy igénybe vegye, a kezeléskor kiállított eredeti számlákat és a kiegyenlítésére vonatkozó igazolást a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani. A költségek utólagos megtérítésére vonatkozó igény az ellátás igénybevételétől számított hat hónapon belül érvényesíthető.

Ebben az esetben a kormányhivatal megkeresi a kisegítő teherviselőt, és a külföldi biztosítótól kapott információk alapján azt az összeget fizeti ki, amennyibe az ellátás a Kártya használatával került volna. Az így megtérített és a ténylegesen kifizetett összegek közötti költségkülönbözetet az ellátásban részesült személy saját maga köteles vállalni, ezt az egészségbiztosító nem téríti meg.

 

Keresőképtelenség

Abban az esetben, ha a magyar biztosított Bulgáriában keresőképtelenné válik, és érvényesíteni akarja magyar táppénz iránti igényét, keresőképtelenségéről igazolást kell kérnie a külföldi orvostól. A magyar táppénz folyósításának az alapja ez a külföldi orvos által kiállított keresőképtelenségi igazolás lesz.

A lehető legkorábban célszerű bejelentenie a munkaadójának (lehet telefonon, vagy fax útján) keresőképtelenségének kezdetét és annak várható időtartamát, valamint a gyógykezelés ideje alatti tartózkodási helyét.