FőoldalFelső menüLakosságnakEllátás MagyarországonGyógyszer-, segédeszköz-, gyógyfürdő-, anyatej ellátás

Gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, gyógyfürdő, anyatej- és tápszerellátás

A gyógyító- és rehabilitációs ellátásokban betöltött jelentőségükre tekintettel a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, egyéb gyógyító ellátások (gyógyfürdő kezelések, gyógyúszás, gyógygázfürdő) és a tápszerek árához társadalombiztosítási támogatás jár, illetve annak érdekében, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az egészségbiztosítás támogatást nyújt az anyatejhez is.


A hazai gyógyszer, tápszer és gyógyászati segédeszköz választék tb támogatás és ármegállapítás szempontjából két nagy csoportra oszlik, a „nem tb támogatott”, azaz közfinanszírozásban nem részesülő termékek, illetve a tb támogatásba befogadott termékek körére. 

Az egészségbiztosítás a gyógyszerek és a gyógyító ellátások (pl. gyógyfürdő kezelések) árához, a gyógyászati segédeszközök esetén pedig azok árához, javítási-, illetve kölcsönzési díjához nyújt támogatást (ún. ártámogatás), ha a támogatott eszközt az orvos vényen, a megfelelő támogatási jogcím és egyéb adatok megjelölésével rendeli.

A felsorolt ellátásokhoz nem minden esetben van szükség vényre, de az egészségbiztosítás által nyújtott ártámogatás csak akkor vehető igénybe, ha a támogatással rendelésre jogosult orvos, a tb támogatással való rendelés szabályai szerint vényen rendeli az ellátást, amit a NEAK-kal a támogatás elszámolására szerződött szolgáltatónál vesznek igénybe. A gyógyászati ellátások egészségbiztosítási támogatással való igénybevételéhez a vényen felül szükség van az orvos által kiállított kezelőlapra is.

 

Rendkívül fontos, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az anyatejhez, de ha nem tudják a szükséges anyatej mennyiséget biztosítani a kisbaba számára, és az orvos vényen rendeli, az egészségbiztosítás az anyatejhez is támogatást nyújt .

A kisbabák speciális táplálkozási igényei kielégítésére, az anyatej ellátáson túl, lehetőség van egészségbiztosítási támogatással vásárolni tápszert is, ha azt az orvos vényen rendeli.

Az egyes ellátásokról, azok tb támogatásáról, a támogatás igénybevételének feltételeiről részletesen az ellátásokról szóló, a baloldali menüből elérhető tájékoztatókban olvashat.-

-

-

-

 

 

A további tartalmak eléréséhez kérem válasszon a menüpontok közül!