A vonatkozó jogszabályi környezet alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2014. óta írja ki évente a letelepedési-, 2015. óta pedig a praxisjog vásárlási pályázatokat. A két pályázat díjazására 2016-ban összesen 750 millió forintos fedezet áll rendelkezésre.

I. A letelepedési pályázat a tartósan betöltetlen háziorvosi szolgálatok betöltését szolgálja. Olyan orvosok pályázhatnak, akik képesítésük alapján önálló háziorvosi tevékenységet végezhetnek. A betöltendő háziorvosi szolgálatoknak korábban legalább egy éven keresztül betöltetlennek kellett lenniük és ellátandó lakosságszámuknak meg kell haladni az 1000 (felnőtt és vegyes szolgálat esetében), illetve az 500 főt (gyermek szolgálat esetében). A pályázathoz többek között csatolni kell az illetékes önkormányzat támogató szándéknyilatkozatát.

Az elnyerhető támogatási összegek a következők:

- legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat betöltése esetén: 6.000.000,- Ft,

- legalább 24 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat betöltése esetén: 7.000.000,- Ft,

- legalább 36 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat betöltése esetén: 8.000.000,- Ft,

- legalább 48 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat betöltése esetén: 9.000.000,- Ft,

- legalább 60 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat betöltése esetén: 10.000.000,- Ft.

Az elnyert támogatási összeg szabad felhasználású: a háziorvos többek között vehet belőle lakást, házat, vásárolhat autót, de akár visszafizetheti a korábban felvett diákhitelét is.

II. A másik pályázatnak az a célja, hogy támogatást nyújtson azoknak a háziorvosoknak, akik praxisjogot vásárolnak. Az egy háziorvos által elnyerhető támogatás összege maximum 4 millió forint. A támogatási összeget ennél a pályázatnál csak a praxisjog megvásárlására lehet fordítani. A pályázat elbírálása során előnyt élveznek azok az orvosok, akik nyugdíjas korú kollégájuktól vásárolnak praxisjogot.

Az elnyert támogatás mindkét pályázat esetében nettó összeget jelent. A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy legalább 4 évig az adott háziorvosi szolgálatban végzik orvosi tevékenységüket.

Az elmúlt két évben 63 letelepedési pályázat és 39 praxisjog vásárlási pályázat benyújtója nyert, akik szerződést is kötöttek. Az OEP a pályázatok nyerteseinek összesen 884,4 milliárd forint támogatási összeget fizetett ki. Elmondható, hogy az idén is folyamatos érdeklődés tapasztalható, valamint a benyújtott pályázatok is egyre jobb minőségben készülnek el. A letelepedési pályázat eredményeképpen sikerült olyan településekre is orvost találni, amelyeken korábban több mint 10 éve nem dolgozott háziorvos. Ilyen települések pl. Farkaslyuk (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), vagy Somogyapáti (Baranya megye).

Idén legkésőbb 2016. október 15-ig adhatók postára a pályázatok az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz címezve.

Budapest, 2016. október 11.

Országos Egészségbiztosítási Pénztár

egészség, biztonság