A támogatás célja, hogy a legalább 12 hónapja betöltetlen körzetekben ösztönözze az orvosok letelepedését, ezzel is biztosítva a helyi lakosság jobb hozzáférését, a háziorvosi ellátás színvonalának javulását.

Olyan orvosok pályázhatnak, akik képesítésük alapján önálló háziorvosi tevékenységet végezhetnek. A betöltendő háziorvosi szolgálatoknak korábban legalább egy éven keresztül betöltetlennek kellett lenniük és ellátandó lakosságszámuknak meg kell haladni az 1000 (felnőtt, vegyes szolgálat), illetve a 500 főt (gyermek szolgálat). A pályázathoz többek között csatolni kell az illetékes önkormányzat támogató szándéknyilatkozatát.

A pályázók 6-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, amennyiben vállalják, hogy legalább 4 évig a praxisban dolgoznak.

Az elnyert támogatási összeg szabad felhasználású: a háziorvos többek között vehet belőle lakást, házat, vásárolhat autót, de akár visszafizetheti a korábban felvett diákhitelét is.

A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy legalább 4 évig az adott helyen végzik háziorvosi tevékenységüket. A pályázat legkésőbb 2014. október 31-ig nyújtható be az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz. Olyan orvos is pályázhat, aki jelenleg már dolgozik, de egyebekben megfelel a pályázati feltételeknek és 2014. február 25-ét követően (a pályázati kiírást meghatározó jogszabály hatályba lépése után) kezdte meg tevékenységét. A pályázati kiírás az OALI és az OEP honlapján, valamint az Egészségügyi Közlönyben jelenik meg.

Budapest, 2014. augusztus 1.

Országos Egészségbiztosítási Pénztár

egészség, biztonság