Megtévesztő és alaptalan félelmet kelthet a betegekben a 168 Óra április 24-én „Diszkrimináló egészségügy – 75 felett nem jár a gyógyulás” címmel megjelent cikke, melyet több sajtóorgánum is átvett.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) elutasítja azon vádakat, hogy az esélyegyenlőség elvét figyelmen kívül hagyva életkor és nem szakmai megalapozottság alapján bírálja el az egyedi méltányossági kérelmeket. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy szakmailag indokolt esetben több egyedi méltányossági pozitív engedély került kiadásra idén 75 év feletti betegek körében.

A cikkben hivatkozott készítmény tüdőcarcinoma indikációjának befogadási eljárása jelenleg is folyamatban van. Ezen eljárás lezárásáig a rászoruló betegek egyedi méltányosság keretében juthatnak hozzá a gyógyszerhez orvosszakmai indokoltság esetén, amennyiben nincs más elérhető támogatott és hatásos alternatíva.

Az érintett készítmény Európai Uniós törzskönyvében a gyógyszergyártó által lefolytatott klinikai vizsgálat alapján került feltüntetésre a nem kissejtes tüdőkarcinóma indikációnál, hogy „a 75 éves vagy annál idősebb betegektől származó adatok mennyisége túlságosan korlátozott ahhoz, hogy erre a populációra vonatkozóan következtetéseket lehessen levonni.” Ez azt jelenti, hogy a tüdődaganat indikációban a készítmény hatásossága statisztikailag és klinikailag nem teljes mértékben került bizonyításra. Ez ugyanakkor nem tiltja meg a 75 évesnél idősebb betegek kezelését az adott szerrel, hanem jelzi, hogy a 75 év feletti betegek részére a gyógyszer rendelése a kezelőorvos felelőssége.

Az egyedi méltányosság révén a NEAK olyan korszerű és szakmailag indokolt készítményekhez való hozzáférést biztosít, amelyek még nem kerültek befogadásra, így más módon nem elérhetőek a betegek számára. A NEAK az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva a gyógyszerek támogatása során az életkor alapján nem tehet és nem is tesz különbséget a betegek között, hiszen ez esetben a legmagasabb szintű szabályokat sértené meg.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő