A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) cáfolja a napokban a várólistákkal kapcsolatosan megjelent álhíreket.

A NEAK az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a műtétre váró betegek helyzetének javítására, ennek eredményeképpen jelentős mértékben csökkent a műtétre várakozók száma és nagymértékben rövidültek a várakozási idők is.

A sajtóhírekben közöltek nem felelnek meg a NEAK hivatalos honlapján az Intézményi Országos Várólista Nyilvántartás szerint közzétett adatoknak.

A térdprotézis, szürkehályog műtétekre vonatkozó adat téves, nem igaz, hogy a műtétekre többet kell várni, mint az elmúlt évben.

A NEAK honlapján legutóbb - 2017. május 2-án - publikált adat szerint a térdprotézisre várakozók tervezett átlagos várakozási ideje 368 nap, szemben az egy évvel korábban publikált 2016. május 2-ai állapottal, amikor ez az érték még 388 nap volt.

A NEAK honlapján 2017. májusban publikált adat szerint a szürkehályog műtét tervezett várakozási ideje mindössze 94 nap, szemben a 2016. évi azonos időpontra közölt 103 tervezett várakozási nappal.

A tényleges várakozási idők csökkentek a legnagyobb mértékben a várólista csökkentési programok eredményeképpen. Az elvégzett műtétek adatainak elemzése szerint - a várólistára vételi és a műtéti időpontok összevetése alapján - a térdprotézis műtétekre már csak 169 napot, szürkehályog műtétre 53 napot, gerincstabilizáló műtétekre pedig átlagosan 37 napot vártak a betegek.

A havi publikációk egyértelműen mutatják azt a pozitív folyamatot, amely az egészségügyi kormányzat által biztosított többletforrások eredményeként ezen a területen jelentősen csökkentette a várakozók számát, a várakozási időt.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő