Az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 2019. január 1. napjától hatályos módosítása alapján az Egészségbiztosítási Alapból díjazott betegszállítás finanszírozásának szabályozása megváltozott.

Az Országos Betegszállító Szolgálat Egyesüléssel szoros együttműködésben kidolgozott módosítással a közel két évtizede működő finanszírozási folyamat alapelveiben változik meg: míg korábban az képezte a díjazás alapját, hogy az adott beteg hány kilométert utazott a betegszállító autóban, a jövőben a beteg felvételi és átadási helye közötti távolság térképes adatbázis alapján számított nagysága lesz a meghatározó. Az új rendszer figyelembe veszi a zsúfolt nagyvárosok közlekedési nehézségeit is, ezért az ezeken a területeken végzett feladatokat kiemelt mértékben ismeri el. A változások alapvető célja a betegek szempontjainak maximális figyelembevétele azzal, hogy arra ösztönzi a betegszállítókat, hogy lehetőség szerint a legrövidebb úton történjen meg a szállítás. Természetesen azoknak a szolgáltatóknak a szempontjából is jelentős előrelépést jelent a módosítás, melyek eddig is nagy hangsúlyt helyeztek a betegszállítás optimális összeállítására, illetve a jövőben is így tesznek.

Az új finanszírozási szabályokat már a 2018. novemberi teljesítmények elszámolásától kell alkalmazni. Ennek megfelelően a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a két részletben, 2018. december végén és 2019. január elején kifizetett adott havi finanszírozási díjat már a módosított rendelkezéseknek megfelelően állapította meg.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő