A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleménye a valsartan tartalmú és helyettesítő vérnyomáscsökkentő készítmények térítési díjára vonatkozóan.

Az Európai Unió valamennyi tagállamában kivonták a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket, melynek hatására sok betegnek Magyarországon is változtatni kell gyógyszerelésén.

Ez azonban nem jelent térítési díj emelkedést a betegeknél.

A vérnyomáscsökkentő készítmények támogatása hagyományosan magas (55% vagy 80%) Magyarországon, melynek eredményeképp a betegek jelenleg havi 372-2258 Ft-ot fizetnek valsartan tartalmú gyógyszereikért, attól függően, hogy melyik cég, milyen hatóanyag-tartalmú gyógyszerét használják.

A valsartan tartalmú készítmények további használatára, illetve váltására vonatkozóan közös ajánlást adott ki az Egészségügyi Szakmai Kollégium Kardiológiai Tagozata, a Magyar Hypertonia társaság és a Magyar Kardiológiai Társaság (az ajánlás elérhető itt ).

Az ajánlásnak megfelelően azon betegek, akik jelenleg olyan valsartan tartalmú készítményt használnak, melynek hatóanyaga szennyezet lehet, átállíthatók:

megfelelő minőségű valsartan tartalmú készítményre,

azonos hatástani csoportba tartozó másik hatóanyagot tartalmazó készítményre,

vagy hasonló hatástani csoportba tartozó eltérő hatóanyagot tartalmazó készítményre.

Ezen készítmények jelentős részének kedvezőbb a térítési díja, mint amennyit a betegeknek jelenleg gyógyszereikért fizetni kell. A megfelelő minőségű valsartant tartalmazó készítmények térítési díja 372-2258 Ft egy hónapra, az azonos hatástani csoportba tartozó másik hatóanyagot tartalmazó készítmények esetén 267-3105 Ft-ot kell fizetnie a betegnek havonta, az ajánlásban szereplő, hasonló hatástani csoportba tartozó eltérő hatóanyagot tartalmazó készítményre a térítési díj a legalacsonyabb: 75 Ft-tól 1494 Ft-ig terjed a beteg által fizetendő havi költség.

A helyettesítő termékek részletes felsorolását, és térítési díját az alábbi táblázat tartalmazza.