Természetesen ennek a programnak a használata nem kötelező, bármely piacon elérhető, minősítéssel bíró alkalmazás használható az ORKA helyett. A piacon elérhető minősített szoftverek ugyan általában nem ingyenesek, azonban olyan széleskörű kiegészítő funkciókkal rendelkezhetnek, amik ugyan nem függenek össze közvetlenül a vényírással, de jelentősen megkönnyítik a munkát. Az ORKA elsősorban a jogszabályokban rögzített vényírási kritériumoknak való megfelelést szolgálja, használatával a Felhasználók gyorsan kapnak információt a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök áráról, támogatásáról, a betegterhekről. Az ORKA segítségével nem szükséges többé különböző forrásokból kinyomozni az indikációs pontok („Eü-pontok”) szövegeit, az elfogadott BNO-kódokat, és azt sem kell kideríteni a Felhasználóknak, hogy milyen végzettség mellett írható vagy javasolható egy-egy gyógyszer. A program ezekről az információkról automatikusan értesíti az orvosokat, és azt is megadja, hogy hány hónapra adható szakorvosi javaslat az egyes készítményeknél. Az ORKA egyértelműen, színekkel jelöli a betegköltségeket, így a Felhasználók egyszerűen és gyorsan tudnak megfelelő információt adni betegeiknek a helyettesítő készítmények térítési díjáról és a különbségekről. A program megmutatja azt is, hogy egy-egy támogatott készítmény kapható-e a patikákban, vagy éppen nem elérhető, ezzel segíti az orvosok munkáját és növeli a betegellátás biztonságát.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az ORKA megfelelő működéséhez szüksége van megfelelő gyógyszeradatbázisra, melynek változásait egyszerűen követheti, amennyiben regisztrál a publikus gyógyszertörzs változáskövető hírlevél szolgáltatásunkra, erre a linkre » kattintva. Így garantáltan minden változásról információt kap közvetlenül az OEP-től, és letöltve az új adatbázist, naprakész adatokkal tudja megírni receptjeit.

A vényíró programmal kapcsolatos javaslatait, megjegyzéseit, kérdéseit az orka@neak.gov.hu e-mail címre várjuk.

Az Orvosi Receptkitöltő Alkalmazás (ORKA) az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tulajdonát képezi. A szoftver az OEP weboldaláról ingyenesen letölthető, másolható és szabadon terjeszthető. Ez az engedély a másoláson és a terjesztésen kívül más tevékenységre nem vonatkozik, így különösen tilos a szoftvert az OEP hozzájárulása nélkül módosítani, pénzért árusítani, vagy bérbe adni. Az OEP a nem saját maga által terjesztett szoftverpéldányokért semmilyen felelősséget nem vállal!

 

Az Orvosi Recept Kitöltő Alkalmazás (ORKA) a MagánOrvosi Jelentő program (MOJ) továbbfejlesztett változata. A MOJ minősítéséről szóló EBF határozat az alábbi linkre kattintva tekinthető meg.

 

 

MagánOrvosi Jelentő program minősítéséről szóló határozat letöltése